2013. május 31., péntek

Riport Apeyval, az MR2 Akusztik felvételéről!

 
Apey akusztik felvételen voltunk az MR2 stúdiójában!
Május 28-án került sor Apey, MR2 Akusztik felvételére a Magyar Rádióban, ahol mi is ott lehettünk . Nemsokkal hét előtt értünk a meghívásnak eleget téve, a rádió épületének 8-as stúdiójába, ahol a maroknyi szintén meghívott vendég, barát már gyűlt. A "felvétel mester" az üvegfal mögül kért meg minket, hogy mi is járuljunk hozzá a felvétel sikeréhez azzal, hogy minél lelkesebben és hangosabban tapsoljunk. Ezzel senkinek nem volt semmilyen problémája szerintem, így egy pár másodpercre le is teszteltük eme tevékenységet...Ügyesek voltunk! Ezután a fontos esemény után lassan kezdett beszállingózni a zenekar. Apey egyhangszeres számai, itt most áthangszerelve kerültek felvételre. Ebben segítségére voltak  zenésztársai az Apey & The Pea-ből: Makai Laci -dob, Prepelicza Zoli aki most gitárban és vokálban segített, és Mohácsi Matyi a Grand Mexican Warlock-ból basszusozott. Az izgulás ellenére , ami teljesen érthető, igen rutinosan zenéltek a fiúk és egy kellemes, bő egy órát okoztak nekünk is. A saját szerzemények mellet volt egy Alice in Chains feldolgozás is, amit a hangmester szerint felkeltett volna venni még újra, de nem éltek ezzel a lehetőséggel a srácok. Nyilván nem tudjuk bent a kalitkába mi hallatszott, kifelé jól szólt, szóltak a dalok. De a lényeg,  szeretném megköszönni még egyszer a meghívást, és hogy részese lehettünk ennek! 

Pár mondatban válaszolt nekünk Apey is, Ő hogy érezte magát:
"Mikor történt a megkeresés és mit szóltatok elsőnek hozzá? Azért ez egy elég inspiráló felkérés.
Ha teljesen őszinte akarok lenni már sokkal korábban vártam ezt a felkérést mint ahogy eljött, valahogy úgy lehet ez hogy mostanra Ruzsa Magditól Lagzi Lajcsiig mindenkit elhívtak már a 8-as stúdióba, a "popsztár" zsákból nem maradt több… így most jöhetnek a "slepp" produkciók, hehe. De ettől függetlenül egy borzalmasan szar élmény volt soha többé még egyszer, aki azt mondja, hogy nagyon jó ott játszani az vagy egy idióta vagy önmagának hazudik. Egy rideg, hideg hangulatú nagy szoba, gyakorlatilag olyan élménnyel mintha lemezfelvételnél a stúdiózást közönség előtt tennéd. Voltak kellemes momentumok, mondanom sem kell ilyen zenészekkel könnyű dolgom volt, természetesen a másik oldalról hallgatva üldögélve biztos jó lehetett, de zenészként annál kevésbé.
Elvileg ez a saját „egy szál gitáros” projekted, most még is teljes zenekarral játszottál? Mért döntöttél így, vagy ez valami elvárás volt?
Igen, valamilyen szinten elvárás is volt, de ettől függetlenül nekem ez már egy sokkal régebben megálmodott elképzelés volt a fejemben, hogy ezzel a konkrét felállással milyen lenne meghangszerelve az egész, az alkalom adta magát. Prepelicza Zolika nekem olyan mint a jobb kezem ha gitárról, énekről, dalírásról vagy bármiről legyen szó, szóval ő az első pillanattól kezdve képben volt, ezután meg nyilván evidens volt hogy Makai Laci fog dobolni. Mohácsi Matyival pedig mindig is szerettem volna ezeket a számokat egyszer elnyomni mert ő az a típusú basszusgitáros aki óriási karaktert tud adni a zenének, ő itt egy kulcs fontosságú szerepben volt, mivel rengeteg olyan harmóniát és érzést adott a számaimnak ami amúgy nincs. Mindenképpen egy kellemes felállás volt, jó emlék, de ha esetleg legközelebb lesz még ilyen alkalom akkor a változatosság kedvéért szívesen meghallgatnám más zenészekkel is az egészet.
Mennyi időtők volt felkészülni, és hogy éreztétek magatokat a felvétel alatt?
Nem sok. Gyakorlatilag két hét, mivel Matyi turnézott egy hónaponát a Grand Mexican Warlock-al, emiatt sok idő kiesett, az előtt pedig mi nem voltunk elérhetőek mivel még ment a turné ami alatt már készítettük a Pea-hez a "Devil's Nectar"-t, szóval az elmúlt jó pár hónap nem kis őrület volt mindannyiunk számára mert valahova vagy mindig rohanni kellett, vagy szimplán már késésben voltál, sajnos így jött ki a lépés, mindenesetre nyilván profi módján megoldottuk a dolgot.
Mikor lehet majd a rádióban meghallgatni?

Elviekben én úgy tudom, hogy nyár után lesz leadva a rádióba, hogy videó formátumban, illetve hang formájában mikortól lesz elérhető az interneten arról fogalmam sincs, de mindenképpen kint lesz mindenhol ha így lesz.''


Azt pedig, hogy mely dalok kerültek felvételre megtudjátok majd akkor megtudjátok!
 Köszönjük a válaszokat!
Addig is, hallgassatok, töltsetek:

   

Nincsenek megjegyzések: