2012. március 17., szombat

"Eddig azt hittem, hogy ez a stílus nem fog itthon beválni." Interjú a Stoneblade zenekarral!


Mikortól kezdtetek el együtt zenélni?
Szaki:
A Stoneblade 2008-ban alakult, de az akkori felállás már megváltozott. Basszerosunk (Pinyó) 3 éve csatlakozott, dobosunk (Makk) pedig tavaly nyáron. A zenélést persze nem együtt kezdtük, mindegyikőnknek megvan a maga múltja.

Mi volt idén a legnagyobb lépés a zenekar életében?
Makk:
Mivel még eléggé az év elején járunk, ezt a kérdést majd tedd fel decemberben is. De eddig két nagy lépés történt: A stúdió felvételek folyamatban vannak, és ha minden úgy alakul, ahogy tervezzük, akkor nyárra kész is lesz a kézzel fogható hanganyag. A másik nagy lépés, hogy Misi barátunk felajánlotta a segítségét, így új lehetőségek nyíltak kapcsolatok és koncertek terén egyaránt.

Mik a tervek a jövőre nézve? Felvételek, új számok esetleg várhatóak-e?
Makk:
Ennek a kérdésnek egy része meg lett válaszolva az előzőekben, vagyis a 11 számos lemez készülőben van. A legpénzigényesebb dolog ennek a megvalósítása, szóval ez az elsődleges terv. Ezen kívül persze cél, hogy minél több helyre eljussunk, és zúzzunk egyet mások és saját örömünkre egyaránt.
Új számokról most még nem beszélhetünk az egyéb teendők miatt. Szaki mindig jön az új
gitártémáival, amire zörgünk is valamit a próbán, de új számok az év második felére várhatóak.
Most megutaztatjuk az eddigieket, főleg, amelyek a lemezre is felkerülnek.

Mit gondoltok a Stoner-Rock-ról mint zenei irányzat, Magyarországon lehet számolni a
virágzásával?
Szaki:
Eddig azt hittem, hogy ez a stílus nem fog itthon beválni. Az emberek kissé konzervatívak, nem fogékonyak az új dolgok befogadására. Ami bevált azon ne változtassunk? Nekem mindig izgalmat jelentett az új dolgok felfedezése. Nemrég viszont örömmel tapasztaltam, hogy már vannak kifejezett 'stoner' bulik. Minnél többre szeretnénk eljutni, mert ez a mi otthonunk, itt érezzük a legjobban magunkat. Így azok az emberek, akik ezt a műfajt is kedvelik, tudják, hogy mire számíthatnak. Ez nekünk is jó. Ebből kifolyólag arra gondolnék, hogy bár 'rétegzene', lehet valamilyen virágzásra számítani. Csak meg kell ismertetni az emberekkel... Volt olyan, akit én már megtérítettem!

Melyik koncert volt eddig a legemlékezetesebb a zenekar életében? (saját, vagy kedvenc
zenekarotok koncertje)
Szaki:
Saját koncertek közül talán a Petőfi Csarnok ami a legnagyobb volt, bár érzésem szerint a kisebb underground megmozdulások sokkal hevesebbek tudnak lenni. Ott az emberek igazán ki tudják tombolni magukat és meg is teszik mostanában! Thanx mindenkinek! Sokkal őszintébb, családiasabb, mint egy 'nagyszínpad' és meg is teszünk minden tőlünk telhetőt, hogy ez így legyen ezután is. Különösen szeretjük Pápát és Zircet! Ami más koncerteket illet, csak a saját nevemben tudok beszélni. Nekem az elmúlt időben a Down és a Black Label Society koncertek okozták a legnagyobb 'orgazmust'...

Hol lehet látni/hallani titeket legközelebb?
Szaki:
Legközelebbi koncert dátumaink: március 31. Klub Hungarikum Tokodaltáró, április 28. Fregatt klub Balatonkenese, Május 12. Klastrom Pápa, május 18. Esztergom. Az interneten mindig láthattok, pl. a Youtube-on, a saját webünkön vagy akár a Facebook-on is...

Mi volt a legfurcsább hely, ahol felléptetek?
Szaki:
Háááát... inkább nem nevezném meg a helyet, de azt elárulom, hogy 'sokféle' ember volt ott, akik nem a mi közönségünk. Teljesen más zenei irányzat, 'származási hely' és beállítottság. Végül nem lett gázos a helyzet, mert megtapsoltak minket és kőkeménynek nevezték, amit csinálunk. Gondoljon mindenki arra amire akar...

Hogy jött Stoneblade név, és mit jelent igazából nektek?
Szaki:
Kölcsönvettük a Stone szót, ami a stoner-es beütésre utal, a blade pedig a fémesre. A kettőt összerakva viszont egy 'hasító', vágó eszközt kapunk, amit az őskori emberek használtak. Ez utalhat arra, hogy semmilyen újítás nincs a zenénkben, eredeti 'old school'-os elemeket tartalmaz.

Ki írja a szövegeket, és mért pont az angol nyelven?
Szaki:
Arányosságban az én szövegeim érvényesülnek, de a Bazsinak is van szerepe és szövege. Van egy jóbarátunk, aki a tól z-ig ismer minket. Ismeri a magánéletünket, és tudja, milyen értékrendek szerint élünk. Rendszeresen írja nekünk a szövegeket, ráadásul elég frappánsan tud fogalmazni. Az ő szövegei közül is felhasználtunk párat. (köszi Csabi!). Angol, mert nem akarjuk beskatulyázni. Manapság már rengetegen beszélik az angolt világszerte, ezért mi úgy gondoltuk, hogy mindenkinek szóljon, ne csak a magyar népnek. Maszek véleményem szerint hangzatosabb is a magyarnál. Akit érdekel a szövegvilág is, az úgyis megérti, vagy tesz valamit azért, hogy megértse.

Milyen zenekarok, könyvek, események inspirálnak titeket?
Szaki:
Rengeteg zenekart fel tudnék sorakoztatni, ezért inkább azt mondom, hogy ez dallamvilág függő. Szeretem a Rock 'n Roll-t, a Blues-t, egészen bizonyos Death metál zenekarokig. Bár az utóbbi időben inkább kevésbé darálós-belezős zenék jönnek be, mint pl. a 'sivatagi' és a 'southern' stílusok. Inspiráló események a mieink. Ami nap, mint nap megtörténik velünk és ráébreszt dolgokra az életünkkel kapcsolatban. Ezt szeretnénk másokkal megosztani, hogy tanuljanak belőle, hogy megismerjenek más életkörülményeket is. Vagy úgy, hogy egyszerűen csak jólesik kiadni magunkból a dühöt, a bánatot és örömöt. Könyvek még nem inspiráltak szövegírásra. A saját világomban élek...

Hogyan talált meg titeket ez a műfaj, hogy ezt játsszátok?
Szaki:
Egy régi cimborám mérgezett meg vele kb. egy évtizede. Bár mi messze vagyunk a színtiszta stoner-től, van ami hatással volt rám. Az első lemez ami nagyon kedvemre való volt és számomra akkor még új is, a Kyuss-tól a Welcome to Sky Valley. Amikor az említett barátom beállított hozzám ezzel az anyaggal, akkor valami megfordult bennem. "Basszus ezek a srácok nem zenélnek, hanem lemennek a stúdióba 'jam'-elni." Ezt gondoltam. Ettől kezdve kerestem és kutattam a felderítetlen területeket szinte megszállottan. A sok kutakodás nyilván hatással lett rám, de nem ragadtam le ennél a stílusnál, ezért nem is 'csak' ez a feeling van bennem.
Kedvenc színetek?
Makk:
Attól függ. Feketét már kicsit meguntam, de ha tangáról van szó, akkor az is jöhet. Amúgy a kedvenc színeim a piros, zöld.
Szaki:
A sötét színek. A Makkal ellentétben én nem tudom a feketét megunni, de nyitottabb vagyok már, mint korábban. A rózsaszín ruházatot viszont kitiltanám a világból!


Jelenlegi tagok:
-Jakabfi Balage Steel/ének
-Dalmadiblade Pinyó/bass
-Gabriel Szaki/guitar
-Gergely Makk/drums


Nincsenek megjegyzések: