2012. május 19., szombat

"Mert az énekesekkel csak a baj van..." Interjú a Manic Miner zenekaral!


Egy előző posztban már ajánlottam figyelmetekbe Manic Minert, most meg is "kerestem" őket, mi van velül és mikor lesznek újra színpadon.


Mikortól kezdtetek el együtt zenélni?
 MM: 2008 novemberétől.

Mi volt a legnagyobb lépés a zenekar életében?
 MM: Amikor rátaláltunk Ádámra, a basszerosunkra. Nagyon jó srác és nagyon sokat tanultunk tőle.
Illetve az első koncertünk.

Mik a tervek a jövőre nézve? Felvételek, új számok esetleg várhatóak-e?
MM: Új számok biztosan lesznek, most is íródnak, valószínűleg majd felvétel is, konkrétum viszont még nincs.

Mit gondoltok a Stoner-Rock-ról mint zenei irányzatról, Magyarországon lehet számolni a virágzásával?
MM: Soha nem hittük volna, hogy ennyire népszerű lesz, mint most, úgy tűnik épp virágkorát éli. Ugyanakkor nem igen szeretünk kategorizálni, úgyhogy nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget ennek az egésznek.

Melyik koncert volt eddig a legemlékezetesebb a zenekar életében? (saját, vagy kedvenc zenekarotok koncertje)
MM: a Karma to Burn tavaly az A38-on, illetve legutóbb a Sleep, bár sajnos Ádám itt nem volt velünk, külföldi elfoglaltsága miatt.
Ezen kívül:
Lili: Tool (Bécs), NIN (Syma), Faith No More (Sziget), Calexico (Utrecht), Primus (Hamburg), Neurosis (Bécs), Woven Hand (Fekete Zaj), Mike Watt, And So I Watch You From Afar (dürer)… Még sorolhatnám egy ideig..:)
Gergő: The Gathering (E-Klub), Trouble (A38), Down (Pecsa), Deep Purple (BS) Loreena McKennitt (Marit Sziget), Alice In Chains (Pecsa)
Ádám: Kyuss (Pecsa), Alice in Chains (Novarock), Tool (Novarock), Roger Waters (Zágráb és 2007-ben BS), Primus (Volt) és még szintén sorolhatnám...

Hol lehet látni/hallani titeket legközelebb?
MM: Május 24-éna Rohamban, ahol a nagy kedvencünkkel az olasz Zippoval, illetve a Barbears-szel és a Kiliannal játszunk együtt. Annyit elárulunk elöljáróban, hogy ezen az estén Ádám távollétében egy meglepetés ’sztárvendég’ fogja őt helyettesíteni a basszusgitáros poszton.

Mi volt a legfurcsább hely, ahol felléptetek?
ööö…kétszer játszottunk eddig, mindkétszer a Szférában…tehát a Szféra.

Hogy jött a Manic Miner név, és mit jelent igazából nektek?
Kénytelenek voltunk valamivel előállni, mivel Gazsika, a Torn from Earth és a Stereochrist dobosa, akinek egyébként rengeteget köszönhetünk, olyan plakátokat illetve szórólapokat nyomott ki - és ragasztotta tele vele az egész Fekete Zaj fesztivált - amin először ’Liliband’, majd ’Lili és a haverok’ néven szerepeltünk, mivel az első koncertdátum már meg volt, a név viszont még nem. Lényeg a lényeg sürgősen találnunk kellett egy nevet; 3 napi ’gondolkodás’ után ez volt az a név, ami ellen egyetlen tag sem kezdett hevesen tiltakozni. Egyszerűen belefáradtunk a névkeresésbe, aztán ez maradt, mostanra meg már egészen megszoktuk.

Mért instrumentális zenét játszotok, és lesz-e esetleg később ének?
Mert az énekesekkel csak a baj van. Amúgy, ha jön egy olyan ember, aki tökéletesen illik a képbe emberileg és zeneileg is, akkor lehet, hogy egyszer majd lesz, mostanáig még nem találkoztunk ilyen emberrel

Milyen zenekarok, könyvek, események inspirálnak titeket?
Lili: erre a kérdésre legszívesebben egy-két inspiráló zenész nevével válaszolnék: Mike Patton, Trent Reznor, Les Claypool, Eddie Vedder, Maynard James Keenan, David Eugene Edwards, Ian MacKaye, Mike Watt stb
Könyvek: Bulgakov, Franz Kafka, Mrozek, Kundera, Vonnegut stb
Gergő: Így a metál környékéről néhányat említenék csak: Trouble, COC, Spiritual Beggars, Clutch, Tool, Kyuss , The Gathering
Nagy kedvenc még Loreena McKennitt a Depeche Mode és Cseh Tamás is.
Irók: Rejtő Jenő, Kurt Vonnegut, Robert Merle, Huxley, Robert Scheckley

Hogyan talált meg titeket ez a műfaj, hogy ezt játsszátok?
MM: Ez a metszéspont és természetesen meglovagoljuk a divatot.

Lili ugye lányként kisebbségben van köztetek, hogy zajlanak a felvételek, próbák? Visszafogottban a viselkednek a fiúk, fingós-viccek stb., vagyis igazi urak? ;)
Lili: ha udvariasságról van szó, akkor azt mondhatom, hogy igen abszolút úriemberek, mindig előre engednek, segítenek pakolni, nem hagynak cipekedni stb.. de ha fingós-böfögős viccekről vagy ehhez hasonló dolgokról van szó nem hiszem, hogy bármikor is visszafognák magukat..de ez így van jól.

Kedvenc színetek?
MM: arányaiban hányan válaszolják azt, hogy a zöld?

Jelenlegi tagok:
- Lili - dob
- Ádám - basszus
- Gergő - gitár
- Bálint - gitár


Nincsenek megjegyzések: