2011. október 3., hétfő

"Gyakorlatilag több mint egy éve meg vannak a számok az első lemezünkhöz"-Fíktív interjú



Interjú a szolnoki Fiktív zenekar tagjaival:
Mi volt idén a legnagyobb lépés a zenekar életében?
Hatalmas lépéseket tettünk idén! Hátrafelé! Petinknek (Molnár Péter, dob) egy focibaleset miatt műteni kellett a kezét, Petyánknak (Rozgonyi Péter, basszusgitár) jelenleg is pihentetnie kell a hallójáratait, egy dobhártya szakadás miatt, Gyulánknak (Rácz Gyula ének, gitár) meg az utóbbi időben a Torn From Earth beugrós basszeros küldetése miatt nem jutott idő Fiktívezni. De van még hátra három hónap, hogy fakítsunk valamit az idén.
 Mik a tervek a jövőre nézve? Felvételek, új számok esetleg várhatóak-e?
Gyakorlatilag több mint egy éve meg vannak a számok az első lemezünkhöz, amit tavaly akartunk felvenni, de ősszel Makker (Imre Márton, ex-basszusgitáros) disszidált Írországba, így Petyát kellett betanítani előadóművészi produkciókra. Lekopogjuk, de lehet, hogy a karácsonyfa alá kapott laptopokra, okos telefonokra már le lehet majd szedni a lemezt, aminek a címe meg van, a borító meg olyan 70%-ban kész.
 Mit gondoltok a Stoner-Rock-ról mint zenei irányzat, Magyarországon lehet számolni a virágzásával?
Amikor mi elkezdtünk zenélni, a stoner rock jelzővel talán csak a Polly Is Dead-et lehetett illetni Magyarországon. Azóta eléggé feltört ez a műfaj, még ha csak underground szinten is. Most már ha azt mondjuk, hogy stoner rockot játszunk, nem néznek ránk annyira értetlenül az emberek, és nem kell a támponthoz felcitálni a Black Sabbath nevét.
 Melyik koncert volt eddig a legemlékezetesebb a zenekar életében? (saját, vagy kedvenc zenekarotok koncertje)
Zenekari szinten a legatomabb bulik Kiskunfélegyházán, a Rocktárban voltak eddig, nem zenészként mindannyian ott voltunk a Kyuss Lives-on, de talán még azt is verte a Karma To Burn –amire Petya nem tudott jönni-, de mindegyik csupán erőtlen próbálkozás volt a hegyaljás Scooter koncerthez képest.
 Hol lehet látni/hallani titeket legközelebb?
Jelenleg leginkább a világhálón vagyunk elérhetőek. Facebookon vagyunk, meg myspacen is –de mint tudjuk a myspace erőteljesen, döglődik-. Koncertek meg általában váratlan meghívások alapján történnek nálunk, ezért érdemes minket követni minden platformon.
 Mi volt a legfurcsább hely, ahol felléptetek?
 Volt egyszer egy szolnoki diszkóban december 23.-án, csütörtökön (500 huf-os belépővel) egy koncertünk jó pár éve. Hatalmas siker volt. Nem! Idén meg volt egy Lapos fesztiválos hirtelen fellépésünk –Szolnok határában egy ranchon-, ahol egy kamionon zenéltünk, egy olyan helyen, ahol nagyjából több volt a haszonállat, mint a nézőközönség, az fílinges volt legalább, a hippisebbik fajtából.
 Hogy jött az Fiktív név, mit jelent igazából nektek?
A Fiktív igazából nem is ennek a zenekarnak lett volna a neve, hanem Gyula, Makker, és egy harmadik osztálytársuk feldolgozás bandájáé. Egyszer elgondolkodtunk a névváltoztatáson, de csak olyan klisés nevek jutottak eszünkbe, mint pl.: Space Rodeo, úgyhogy maradtunk a Fiktívnél, tudjuk, hogy gagyi, de ez van, ezt kell szeretni
 Ami nekünk nagyon tetszik, hogy magyar szövegeket írtok, miért döntött a zenekar emellett?
Az angol után a magyar nyelvet beszéljük a legfolyékonyabban. Adta magát, hogy ezen az egzotikus nyelven nyilvánuljunk meg.
 Ki írja a szövegeket?
Gyula írja. Haikukat olvasgat, és fonetikusan leírja azokat, a hallgatóság számára, pedig amerikai-magyar akcentussal adja elő.
 Milyen zenekarok, könyvek, események inspirálnak titeket?
 Sokféle zenét hallgatunk, de a stoner, doom dolgok mindhármunknak bejönnek. Könyveket nem olvasunk, hacsak nincsenek benne szép, színes fotók. Mondjuk az Ablak Zsiráf egy atom iromány, sok tanulságos dolog van benne, ami nagymértékben befolyásolta az életszemléletünket, és ezáltal közvetlen módon a zenénket is.
 Hogyan talált meg titeket ez a műfaj, hogy ezt játsszátok?
 Peti régen szerette a Tankcsapdát, és a Pokolgépet, őt átneveltük, hogy hallgasson inkább Kyuss-t, meg Queens Of The Stone Age-t. Ez még a kétezres évek elején volt. De már a franc se tudja, hogy miért nem hallgattunk inkább Demonlord-ot, Nightwish-t, vagy Rhapsody-t. Fiatalság, bolondság!
 Kedvenc színetek?
 Zöld, barna, zöldes barna.
 (Köszönjük nektek! sR)

Tagok:
Rácz Gyula - gitár, ének
Rozgonyi Péter - basszus
Molnár Péter - dob

Infók:

zŰrős

         

Nincsenek megjegyzések: