2011. október 31., hétfő

Diomede Fuzzdirt- Keleti Blokkerekkel...


Mikortól kezdtetek el együtt zenélni? 
Tamás: a zenekar 2011 januárjában alakult, akkor még Experience 4400 néven, de később a nevet le kellett cserélnünk különböző okok miatt. Így lett a Diomede Fuzzdirt. Sanyival több formációban is muzsikáltunk együtt előtte, Laci pedig nyáron került be a csapatba egy dobos cserét követően. 
Sándor: A legelső próbára 2011. február 7-én, hétfőn került sor. Onnan tudom ilyen pontosan, mert előtte való nap halt meg Gary Moore. Azóta nevet is cseréltünk, de a zenekar aktivitása onnantól datálható. Tamással már zenéltem együtt korábban, Lacival idén ismerkedtünk meg. Szerencsés találkozás volt.
Mi volt idén a legnagyobb lépés a zenekar életében? 
Tamás: talán a dobos csere, újra fel kellett hozni a zenekart egy bizonyos szintre, de sikerült, nem is akárhogy. 
Sándor: Ha a zenekart a jelenlegi felállás tekintetében nézzük, akkor a legnagyobb lépés Laci csatlakozása mellett az első élő fellépésünk volt, amiért rengeteg pozitív visszajelzés kaptunk. Ez akkor nagyon nagy löketet adott nekünk és motivál azóta is. 
Mik a tervek a jövőre nézve? Felvételek, új számok esetleg várhatóak-e?  
Sándor: Mindenképp tervbe vannak véve a saját anyagok rögzítései, új számok pedig folyamatosan készülnek. 
Mit gondoltok a Stoner-Rock-ról mint zenei irányzat, Magyarországon lehet számolni a virágzásával? 
Tamás: igazából szerintem ez most kezdi kinőni magát a gyerekcipőből itthon. Folyamatosan jönnek a bandák, nagyon ötletesek, nagyon jól szólnak. A műfajon belül is akadnak eltérő irányzatok – vannak zúzósabb csapatok, de például mi a jammelős, hetvenes éveket idéző pornós részt akarjuk inkább kiemelni. A műfaj pedig teljesen jó. Nem kell megfelelni semmilyen elvárásnak, az a jó ha minél parasztabb a hangzás és basszon oda keményen! (Ez utóbbiért személyesen felelek. :D – László) 
Sándor: Bár nem erről a tájról indult, mégis úgy gondolom, itt is élnek olyan emberek akikben megmozgat valamit ez a zenei világ, és megszeretik. 
Melyik koncert volt eddig a legemlékezetesebb a zenekar életében? (saját, vagy kedvenc zenekarotok koncertje) 
Tamás: számomra a budapesti Kyuss Lives! buli viszi a pálmát. Saját pedig kétségkívül a nyíregyházi Y2K-ban adott koncertünk szeptember elején. Nagy hely, egész jó közönségszám, patent hangosítás és ingyen Kőbányai (!). A buliról nem mellesleg felvétel is készült, mely elérhető YouTube-on. 
Sándor: Eddigi minden fellépésükről más-más emlékeim vannak, mindegyikben találni valami jót, valami újat, ami által különbözik a többitől, mégis maradandóvá vált bennem. Más előadók: Örök emlék marad számomra Gary Moore első magyarországi fellépése Alsóőrsön, valamint Roger Waters The Wall előadása. Két teljesen más zenei világ, zenekari, színpadi berendezkedés, mégis mind a kettő kitűnő volt. 
Hol lehet látni/hallani titeket legközelebb? 
Tamás: Nyíregyházán, december 17-én az Y2K-ban a Steam Engine és a Shapat Terror társaságában, de tervezünk budapesti bulikat is. 
Mi volt a legfurcsább hely, ahol felléptetek?
Tamás: talán a legutóbbi bulink. Egy gimnázium verébavatójának afterparty-ján játszottunk, 14-15 éveseknek, akikben annyira eluralkodott a partihangulat, hogy a leglassúbb témára is tudtak pogózni.

Hogy jött a Diomede Fuzzdirt név, és mit jelent igazából nektek?

Sándor: A Diomede-szigetek a Bering-szorosban helyezkednek el, Alaszka és Oroszország között. Két sziget, az egyik az USA, a másik Oroszország birtokában van. Ez a hely évtizedeken át közös határként szolgált a hidegháború két fő ellenfele között, emellett olyannyira távol esik mindentől, hogy a legtöbb ember nem is tud róla. Ez az eldugottsága ellenére fontos helyszín egyfajta kaput képez a nyugati és a keleti világ között. A "Fuzzdirt" szót Tamás tette hozzá, a gitárhangzásra utalva. 
Ki írja a szövegeket, és mért pont az angol nyelven? 
Tamás: a szövegeket én  írom. Szerintem ebben a műfajban inkább az angol dominál, persze vannak kivételek (pl. a Shapat Terror szerintem nagyon jól megoldotta, le a kalappal előttük). Nekem egyébként nem tudom miért, de angolul könnyebb megírni a dolgokat mint magyarul, meg manapság egyre többen törekednek a nemzetköziség felé. 
Milyen zenekarok, könyvek, események inspirálnak titeket? 
Tamás: zeneileg a hatvanas-hetvenes évek főleg, Cream, Pink Floyd, Leaf Hound, Frank Zappa, meg a blues-zene. A mai bandákból kiemelném az Atomic Bitchwax-ot, illetve a Nebulát. Meg a Boris súlyosabb vonalon dübörgő munkásságát. Könyvekből meg az orosz realizmus. 
Sándor: Sokféle zenét szeretek. Vallom, hogy nem létezik rossz műfaj, csak rossz előadó (a normális, valódi értékeket ötvöző műfajokra gondolok). Hallgatok Pink Floydot, Led Zeppelint, de a feljebb már említett Gary Moore zenéje is igen közel áll hozzám, Chris Reát is szeretem... a sort folytathatnám.
 
Hogyan talált meg titeket ez a műfaj, hogy ezt játsszátok? 
Tamás: itt mindenképpen ki kell emelnem Rebák Tibit (szintén szabolcsi a fiú) a Steam Engine-ből. Évekkel ezelőtt ő mutatott nekem mindenféle jó muzsikát, aztán valahogy neki nagyon bejött ez a southern/sludge/stoner vonal ami nekem is megtetszett, mostanra meg már belejöttem a dologba rendesen. 
Sándor: Tamás mutatott nekem együtteseket, akik ebben a műfajban alkotnak. Érdekesnek találtam, hiszen van abban valami lenyűgöző, amikor három hangszer és egy ének képes valami olyan atmoszférát teremteni, amelyet láttán a fülek megadják magukat. Láttán, ugyanis az igazi zenét nem a fül hallja, hanem a lélek. A fül csak egy csatorna valahonnan valahova.
László: Engem nyáron talált meg a bandával együtt, és ennek kifejezetten örülök!
 
Kedvenc színetek? 
Tamás: színösszeállítások inkább. Vörös-fehér, fekete-fehér.
Sándor: Sok színt szeretek. Attól függ, épp melyik esik jól.  
Jelenlegi tagok:
-Iklódi Tamás – gitár/ének
-Daku Sándor - basszusgitár
-Baku László - dob

Nincsenek megjegyzések: