2013. június 1., szombat

"...ez jön belőlünk, ezek vagyunk mi." BlackHoney interjú!


Mikortól kezdtetek el együtt, ebben a felállásban zenélni?
A mostani felállás tavaly november óta létezik, amikor is egy basszusgitáros tagcserét követően Gábor beszállt a zenekarba. Korábban is beszéltük, hogy Gáborral kicsit súlyosabb muzsikát tudnánk csinálni, és így is lett!

Most készül kiadásra az első EP-tek. Beszélnétek egy kicsit róla? Hol készült, hány szám lesz rajta, lesz-e fizikális formátum stb…
A kislemez felvételei a debreceni Wookie Sound stúdióban készültek. A felvételek 2 hónapig zajlottak Zurbó Zoli és Hegyes Gergő közreműködésével. A munkálatok alatt jól éreztük magunkat és egy EP beharangozó videó is készült. A lemezen 4 szám lesz hallható mely a „Kneel Down” címet kapta, és természetesen fizikális formátumban is elérhető lesz hamarosan! Innen is köszi a Wookie Sound stúdiónak!

Hogy jött a Blackhoney név, és mit jelent igazából nektek?
A nevet Balázs találta ki még ezer éve és mindenki úgy gondolta, hogy ez a név teljes mértékig leírja a zenekart.

Ki írja a szövegeket? És miért pont az angolt választottátok?
A szövegeket általában Balázs írja, de például az egyik új számunk szövegét Feri hozta. Azért választottuk az angolt, mert tapasztalataink szerint a műfaj ezen a nyelven szólal meg a legjobban.

Milyen zenekarok, könyvek, események inspirálnak titeket?
 Balázs: A hazai zenekarok közül Apey-ékat emelném ki, akik hatással vannak rám, valamint a Torn from Earth, a Haw, Grand Mexican Warlock,  stb. és természetesen a Down.
Feri: Ezernyi zene tud inspirálni, sose hallgatok egy adott stílust és lássuk be, nem is szabad. Szerintem nem jó dolog egy műfajnál leragadni, hiszen mindig más és más hangulata van az embernek, amit egy zenei stílus nem tud megadni, vagy csak k*rva nehezen. A mathcore-tól a blues-on át a post-os hülyeségekig mindent hallgatok. Könyveket nagyon ritkán olvasok, de amit már jó párszor elolvastam, az a Picsa könyve, a ’Mecsek legalja’. Nagyon szeretem őket, ők idehaza igazi legendák a hazai punk történelemben!
Gábor: Gyerekkoromban nővéremtől kaptam a kiképzést; Metallica, Biohazard, Sepultura meg ilyenek mentek otthon. Volt, hogy leültetett a music center elé és azt mondta, hogy:”Na addig innen nem állsz fel, míg ezt végig nem hallgatod!” Persze volt egy kis diszkós kitekintés a csajok miatt, de nem tartott sokáig. 12 évesen már a Cannibal Corpse volt a befutó. Mostanság is keményebb zenéket hallgatok, az új TDEP album pl. nagyon adja. Könyvek közül Feldmár András írásai hatottak rám a legjobban, legutóbb pedig Popper Péter, Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás: Az erőszak sodrásában c. könyvét forgattam. Ezek főleg pszichológiai könyvek, de nagyon szeretem Márai Sándort, meg sok verses kötetet is szoktam olvasni. Mondhatni irodalomkedvelő vagyok.
 
Hogyan talált meg titeket ez a műfaj, hogy ezt játsszátok?
Mindig is éltetett ez a műfaj minket és a mocskos földbe döngölő riffek. Ez által nem is volt kérdéses, hogy ezt a műfajt „válasszuk”, ha lehet így mondani. Amúgy meg sose volt konkrét elhatározásunk, ez jön belőlünk, ezek vagyunk mi.

Mit gondoltok a Stoner-Rock-ról mint zenei irányzat, Magyarországon lehet számolni a virágzásával?
Sajnos vagy sem (de inkább az utóbbi), ez a műfaj szerintünk mindig is a föld alatt fog maradni. A Down és a többi nemzetközi nagy nevek már kicsit a köztudatba hozták ezt az irányvonalat, de ennél feljebb már nem fog jutni, ami nem is baj, inkább maradjon meg az underground kultúrának. Hazai viszonylatban még talán kicsit szegényesebb, de örülünk, hogy van egy ilyen portál, mint a tietek, ami össze fogja az itthoni mocsok bandákat és ezzel is próbálja segíteni a hozzáértő fülek felhívását rájuk!

Mi volt a legfurcsább hely, ahol felléptetek?
Egyszer volt Hajdúszoboszlón egy bulink, a szabadtéri színpadon egy gyereknapi rendezvényen, amiről nem is tudtunk, hogy az lesz. A közönség java része kölykökből, anyukákból és idősebb emberekből állt, akik kicsit meglepődtek a színpadon történt eseményektől ha-ha!

Hol lehet látni/hallani titeket legközelebb?
Legközelebb június elsején leszünk láthatók/hallhatók a Showbarlangban a Spacedust, Grizzly, Volumefeeder és a Busa von Kobra társaságában. A fővárosi, a műfajt kedvelő közönség számára egy erős felhozatal lesz, így kötelező a megjelenés!

Kedvenc színetek? 
Most mondjuk azt, hogy a fekete, mert annyira sötét és kemény zenét játszunk otromba grimaszokkal? Többek között ez is. Szeretjük a feketét zenében is, meg kávéban is ha-ha!

Jelenlegi tagok:
Pongor Balázs: gitár/ének
Holecska Gábor: basszusgitár
Szeifert Ferenc: dob

Infók:

Nincsenek megjegyzések: