2012. február 29., szerda

"Szerintem ez a stoner dolog irdatlanul félre van értelmezve..." Interjú az Ozone Mama zenekarral!



Mikortól kezdtetek el együtt zenélni?
 Andris: 2006, azt hiszem... ;)
Marci: Pontosabban 2005 végén. Andris, Isti és Matyi már túl voltak pár közös próbán, amikor én is becsatlakoztam. Ha jól emlékszem (ami kizárt! ;)), 2 hónappal később már nyomtunk is egy pár számos minikoncertet.
Milyen más projektben zenéltek, még és melyik élvez elsőbbséget?
A: Nincs más projektem, meló mellett nekem most nem fér bele. Ha lesz más projekt, akkor valami irdatlan motown/alternative country dolog lesz. Riffelés meg a fuzz marad a ’Mamában.
M: Memories’ Garden (lassan 8 éve) és a Superunknowns (Soundgarden Tribute) zenekarokban.
Elsőbbséget mindenképpen Ozone Mama élvez.
Mi volt idén a legnagyobb lépés a zenekar életében?
 M: Már 2012-ben? Egyértelműen a második klip forgatása! Egyelőre többet nem mondhatunk róla, de ha megjelenik, akkor ütni fog! ;)
 A: 2011-ben pedig a Gödör-beli buli a BoomBoom előtt, az A38-as FreshFabrikos koncert, és hogy végre eljutottunk egy valamirevaló fesztiválra, a miskolci GYÁR-ra.
 M: Azért azt se hagyjuk, ki, hogy basszusposzton Gergő helyett Joseph tolja velünk ezév elejétől.
 Mik a tervek a jövőre nézve? Felvételek, új számok esetleg várhatóak-e?
 M: Készülnek új számok, ha minden jól megy, tavasszal rögzítünk. Az előbb említett klipmegjelenést is nagyon várjuk, és persze minél több koncert!!!
 A: És talán már külföldre is sikerül kijutnunk!
 Mit gondoltok a Stoner-Rock-ról mint zenei irányzat, Magyarországon lehet számolni a virágzásával?
A: Szerintem ez a stoner dolog irdatlanul félre van értelmezve itthon és ezáltal elcsépelt lett. Sok zenész nincs tisztában a műfaj hátterével, ha sulykol a zene, akkor már stoner… hülyeség. Nagyon sok a gagyi metál banda, aki Panterát hallgat látástól mikulásig, és ettől már stoner bandává avanzsál egyből... ez kezd rohadt unalmas lenni – persze tisztelet a kivételnek.  Erre megint csak annyit tudok mondani, hogy aki komolyan beleássa magát, az rájön, hogy minden a ’70-es években kezdődött, és sokkal nyitottabban kell kezelni ezeket a dolgokat. Létezik sok banda, aki próbálgatja tologatni ezeket a desert rock riffeket, csak nincsen meg bennünk a „twist”, érted...  A másik műfaj, ami idevág, az a doom, ami szinte teljesen eltűnt..
M: Andris már csak ilyen borúlátó! J Én üdvözlök minden olyan kezdeményezést, ami – stílustól függetlenül - a zenei minőséget támogatja a sok gagyi között. A stoner rock az utóbbi időben újra kezd kibontakozni Magyarországon, ami egyrészt nagyon örvendetes, másrészt természetszerűleg hoz magával egy csomó olyan zenekart, akik trendkövetésből csinálják. Hiszek abban, hogy aki igazán érdemes rá, és elég kitartó, az életben marad, a többi úgyis elhullik.
 Melyik koncert volt eddig a legemlékezetesebb a zenekar életében? (saját, vagy kedvenc zenekarotok koncertje)
A: A Rival Sons, Black Crowes, Radiohead, Rolling Stones, és a Brian Jonestown Massacre volt eddig hatalmas élmény. Saját koncertek közül, hm.. Mindegyik valahol nagyon jó élmény, kevés volt eddig olyan, ami szarul sült volna el. Kiemelkedően jók talán a Gödörben és A38 Hajón tartott bulik voltak.
M: A bécsi Rival Sons koncert mindenképp a tavalyi legjobb, amin voltunk. Sajátok koncertek közül mindig az éppen aktuális a kedvenc! ;)
Hol lehet látni/hallani titeket legközelebb?
 M: Ami biztos: március 17. Rocktogon, majd április 20-án a Dürerben Irie Rocktrioval és Trousers-el folytatjuk az ősszel megkezdett rock ’n’ roll fesztiválunkat.
 Mi volt a legfurcsább hely, ahol felléptetek?
 A: Legfurább talán a céges buli volt, mikor egy irodaház tetején nyomtuk. Az nagyon nagy feeling volt!
M: Háttérben a lemenő nap és a panelházak sora! Eszement jó volt!
 Hogy jött az Ozone Mama név, és mit jelent igazából nektek?
A:  Ez egy Black Crowes szám címe. Akárhányszor hallani a nevet, az mindig jó érzéssel tölt el.
Ki írja a szövegeket, és mért pont az angol nyelven?
 M: Megszületik az énekdallam, aztán valami saccperkábé szövegfoszlány, majd nagy nehezen nekiállunk. Általában tőlem jön egy-két indító ötlet, nagyrészét viszont Andris írja, a végén pedig összeillesztjük a felhalmozott ötletekből.
A: Azért angolul, mert ehhez a magyar nyelv egyszerűen nem passzol. „Oh bébi gyere már” – na ilyen ebben a zenében eléggé gagyin hangzana nem ? ;)
Milyen zenekarok, könyvek, események inspirálnak titeket?
 M: Zenéből rengeteget sorolhatnánk, abba most nem is merek belekezdeni… de gondolom, sejtitek, hogy nem az Edda! ;) Csak a legfrissebbek, amikkel mostanában Andris örvendeztet minket: Dirty Sweet, Rival Sons, The Parlor Mob, stb.
A: A hatvanas, hetvenes évek zenéje, filmjei, irodalma, összes művészete inspirál, valamint minden olyan kortárs zene, ami visszanyúlik ehhez az időszakhoz. Philip K Dick, Charles Bukowski, Willian S. Burroughs, Kafka - ők a kedvenc íróim. Filmben Kubrick, Lynch, Cronenberg, Scorsese, Spielberg, Jodorowski, stb, stb…  Rengeteg olyan film és könyv van, mely köthető ehhez a pszichedelikus ellenkultúra dologhoz. Minden összefügg haver, és ez az univerzum! ;)
Hogyan talált meg titeket ez a műfaj, hogy ezt játsszátok?
 M: Mármint a stoner rock-ra gondolsz?
A: Nem mondanám, hogy mi stoner rock banda lennénk, csak vannak a zenénkben ilyen elemek is. Úgy fogalmaznék, hogy inkább olyan feelinges rock n’ roll, ha már skatulyák után kutatunk. A pőre rock zene időt álló, mindig ott lesz a temporális zenei stílusok mellett, melyek eltűnnek a süllyesztőben. Hangos gitárzene az 50-es évek óta van, és lesz is. Nézd meg egy olyan elektronikus zene alapjait, mint pl a Prodigy, ott van benne a rock n’ roll, a dallamok, a riffek, ahogy a szám felépül, emellett nem lehet elsiklani.
 Kedvenc színetek?
M: Vörös, barna, lila, zöld.
A: Barna, zöld, fekete. De miért? haha
---
 Jelenlegi tagok:
 Andris, Marci, Vivi, Joseph

Nincsenek megjegyzések: