2011. szeptember 12., hétfő

Nem akarták, de adták! Uzipov Interjú!


A nyáron hallottam először lelkesen a gitárosunktól, próba közben, hogy van valami kurva nyers banda akik bika fejjel tolják arcba a gitárt! Nagyon jók és ráadásul magyarul  is énekelnek!
Utána is kerestem, és kiderült csináltak is egy három számos EP-t ami ritkán frissít ennyire!

Erről is, a várható koncertről, színekről kérdeztük őket...


Tagok:
Hosszú Gábor – basszus, ének

Walkó Gergely – gitár

Kubányi Bálint – dob
Hallgatni olvasás után, közben! Gyerünk!

UZIPOV - 2011 EP by uzipov


Mi volt idén a legnagyobb lépés a zenekar életében?

 grog - 2006-ban egy házibuliban jammeltünk először együtt, 2 basszusgitár és egy dzsembe volt a felállás... Innen jött az ötlet és eleinte ordas durva zúzdának tűnt egy két bézzel felálló rockzenekar, de a legnagyobb lépés az volt mikor szerencsére elengedtük ezt a koncepciót és az alap gitár+béz+dob felállással kezdtünk próbálni. Ami jó, azt minek variálni?!
hosszú - Idén a legnagyobb lépés, hogy végre elkészült az első EP-je a zenekarnak. Három szám tömény jóindulat. (itt lehet meghallgatni, letölteni: http://www.uzipov.hu/index.php?p=3&) Illetve hogy életünk hárommilliomodik próbatermét építjük. Szeretünk pepecselni.
 Mik a tervek a jövőre nézve? Felvételek, új számok esetleg várhatóak-e? 
 grog- Kurvalassan, de haladunk, 1 komplett album dobfelvételei megvannak, pár hónapon belül elkészülünk a következő 3 számmal, amit megint egy EP formájában tervezünk közzétenni. Még 1 ilyen kör lesz és a 3 EP összeáll egy LP-vé.
hosszú -A stúdiómunkákat teljes egészében Schram Dávidra bíztuk. És hogy milyen jól tettük, ezt bizonyítja az EP! Ősszel beindítjuk a gépezetet, abbahagyjuk a szarakodást, és klubkoncertek keretén belül próbálunk minél nagyobb halláskárosodást okozni. A nagylemez idén valószínűleg nem áll össze, de hát a jó munkához idő kell ugye. Tervezünk klippet is készíteni nemsokára. Jövőre pedig irány a fesztiválozgatás, ha minden jól alakul.

Mit gondoltok a Stoner-Rock-ról mint zenei irányzat, Magyarországon lehet számolni a virágzásával?
 grog - Egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy Magyarországon bármi virágozzon rockzenei téren.. Mi addig csináljuk, amíg jólesik és ha van közönség, annak örülünk.
hosszú – Magyarországon egyedül az arrogancia, és az adó virágzik. Összes tiszteletem azoké a zenészeké, akik mindenre szarva teljes erőbedobással csinálják. A fiataloknak normális példakép kell. És ki lehetne alkalmasabb erre, mint egy rocksztár?
 Melyik koncert volt eddig a legemlékezetesebb a zenekar életében? (saját, vagy kedvenc zenekarotok koncertje)
grog - Az első koncertünk a Dürerben Michael Jackson halálának napján.
hosszú – A végén egy jó ’we are the world’ –del.
Hol lehet látni/hallani titeket legközelebb?
 grog - Október 15 Szombat, Roham bár, a Kollaps-al karöltve. (esemény)
Mi volt a legfurcsább hely ahol felléptetek?
grog - Egy acapella koncert a Tóth kocsmában a Jászain. Az egész ABBA - Goldot elnyomtuk. Imádták.
hosszú - Többször is nyomattuk ott a jónépnek. A pincérek is imádtak.
 Hogy jött az Uzipov név, mit jelent igazából nektek?
 grog -  Egy kocsmában ültünk, ittunk és ez lett a vége. Igazából baromkodásnak indult, de egyre inkább kötődünk hozzá, bár konkrétan semmi értelme nincs. 

Ami nekünk nagyon tetszik, hogy magyar szövegeket írtok, miért döntött a zenekar emellett?
 grog -  Egyrészt az angol szöveget mindig megúszósnak gondoltam. Valamit makog a csávó ami esetleg jól hangzik, de valójában mindenki leszarja, hogy miről van szó. Nem mintha érdekelne ez a "most kurvára megmondjuk a frankót" vonal, nem bírom ha valaki egy rockzene szövegével világot akar megváltani. 
hosszú - A magyar szöveg nagyban hozzásegíti az embereket itthon ahoz, hogy elmerüljenek a zenében. Hiába tudsz angolul, a lelked magyarul ért igazán. Ezért szeretem például az Óriást, az IHM-et.
Ki írja a szövegeket?
 grog - A Hosszú. Próbáltam én is, de olyan lett mint valami korai antifitnesz, úgyhogy szertartásosan elégettük és lehugyoztuk.
hosszú – Elég fasza volt. „Nem érdekel máááár, semmi se nem érdekel se...”
Milyen zenekarok, könyvek, események inspirálnak titeket?
 grog - Elvis, RATM, ACDC, Queen. 
hosszú – 1984, Barátok közt, Légy jó mindhalálig. De legjobban természetesen a saját nyomorom inspirál, mint minden rendes rokkert.
Hogyan talált meg titeket ez a műfaj, hogy ezt játsszátok?
 grog - Mindenki játssza azt amihez ért. Nem vagyunk virtuózok, sokkal inkább zenében gondolkodunk mindhárman, mint hogy kihozzuk a technikai maximumot magunkból. Leszarjuk a virgázást és inkább csinálunk 5 kétperces számot, mint egy 10 percest. Nem akarjuk szopatni magunkat, azt játsszuk ami kijön. Ha valami nem jó elsőre, vagy nem tudom megjegyezni, hogy eljátsszuk még egyszer fél óra múlva, megy a kukába. Az összes számunk a próbateremben született, nem hiszek az otthon komponálgatásban, főleg ebben a műfajban.
hosszú – A számok három idióta összerezgéséből állnak össze. Nem próbálunk koncepciózusan az egyszerűségre törekedni, csak azt csináljuk, ami abban a pillanatban kitör belőlünk. Egyébként mást nem is tudnánk.

Kedvenc színetek?
 grog - A bombay sapphire gin üvege nagyon állat.
hosszú – Makklila.


Nincsenek megjegyzések: