2013. július 16., kedd

Interjú a Band In The Pit zenekarral!


Nemrég számoltam be róla, hogy megjelent a Band In The Pit zenekar bemutatkozó anyaga. Most ki is faggattuk őket:

Mikortól kezdtetek el együtt, ebben a felállásban zenélni?
2010-ben hoztuk össze a gitár-dob formációt Prókai Normannal, majd később, 2012-ben csatlakozott a zenekarhoz Schneider Vilmos basszusgitáros, akivel közel húsz éve zenélek együtt.

Most jelent meg az első nagylemezetek! Beszélnétek egy kicsit róla, hogy hol készült és meddig, lesz-e fizikális formátum stb…
A hét számos lemez nagyjából másfél órányi hanganyagát az R33 stúdióban rögzítettük Lászlóffy András hangmérnök vezetésével. A stúdióidőért külön köszönet Pernyének! A számokat egyben vettük fel az összes hangszerrel, mintha élőben játszanánk. Végül is ez egy rögzített, egy az egyben végigjátszott live act. Ennek oka, hogy számaink nagy része tartalmaz olyan improvizációs elemeket, ami miatt a sávonkénti felvétel szóba sem kerülhetett. Ez nem azt jelenti, hogy másfél óra jam van a lemezen, mert minden trekk egy megírt vázra épül, de kétszer ugyan azt eljátszani lehetetlen és nem is cél.
Fizikális formátum nincs tervben. Ötletek már vannak, hogyan helyettesítsük a CD-t (és nem a pendrive-os megoldásra gondolok), de erről úgy is kaptok értesítést! Jelenleg a Bandcamp oldalunkon lehet meghallgatni illetve letölteni a lemezt. Ezen kívül póló rendelhető e-mailen.

Hogy jött a Band In The Pit név, és mit jelent igazából nektek?
Band In The Pit, Zenekar az árokban címmel Juhász-D Viktor barátunk forgatott rólunk egy dokumentumfilmet 2011-ben, mely különdíjas lett az I. Dunaújvárosi Amatőr Filmfesztiválon. A név megmaradt. Hogy mit jelent nekünk, arról egyedül nem tudok beszélni, de simán lehetne belőle egy külön fejezet, amiben ki lenne sípolva egy csomó rész.

Milyen zenekarok, könyvek, események inspirálnak titeket?
Zenekarokat, zenei előadókat felsorolni nehéz, a lista hosszú, ahol John Lee Hooker lemezei mellett állna Soft Machine, Brant Bjork, Amon Tobin, Causa Sui, Laurie Anderson, Om, A Tribe Called Quest, Donato Wharton, Jimi Hendrix, Dat Politics, Robert Belfour, a Wordsound records lemezei, és még sorolhatnám a stílusokat össze-vissza. A lényeg, hogy sok féle zenei stílust hallgattunk és hallgatunk most is, ami folyamatosan hat a saját játékunkra.

Hogyan talált meg titeket ez a műfaj, hogy ezt játsszátok?
Műfaji behatárolás mindig nehéz ügy. Az meg sablon duma, hogy "mi nem szeretnék ebbe meg abba a műfajba tartozni". Van úgy, hogy keresek egy lemezt, amit hallgatni szeretnék, és amiről úgy tudtam, hogy mondjuk az "electro" könyvtárban kell lennie, és megtalálom tök máshol. Aztán lustaságból ott hagyom, ahol volt, és legközelebb megint keresem kicsit, de nem baj, mert közben találok olyan lemezt, amit rég hallgattam, és akkor előbb berakom azt, a másikat meg elfelejtem.. : )

Tudatos volt az instrumentális zene, vagy nem találtatok megfelelő énekest? ;)
Az énekkel óvatosan kell bánni. Butaságot énekelni nagyon ciki. Bénán énekelni majdnem ugyan annyira. Mivel mi hárman nem érzünk magunkban késztetést, hogy dalra fakadjunk, ezért kéne találni egy énekest, ha szeretnénk, hogy legyen, de az az igazság, hogy nem szeretnénk. Szerintünk a zene, amit játszunk, nem követeli meg ezt. Ettől függetlenül ki lehetne próbálni, de az már egy egész más produkció. Itt a három hangszer és koncerten a vetítés az, ami egy teljes egészet alkot.

Mit gondoltok a Stoner-Rock-ról mint zenei irányzat, Magyarországon lehet számolni a virágzásával?
Hasonló ez a stoner besorolás ahhoz, mikor boldog-boldogtalanra ráhúzták a blues stílusjelzőt, vagy csak simán berakták a nevükbe, amitől aztán sokan a hallgatóságból már azt sem tudják, hogy mi az, amit igazán annak a stílusnak lehet vagy kell nevezni. Itt is valami ilyenről van szó. Nekem magyarok közül tetszik, amit Aiwass csinál, vagy akiket ti raktatok ki nemrég: LostAgain. Nagyon jó az EP-jük, de nem hiszem, hogy azért mert köze van a stonerséghez vagy sem.

Melyik koncert volt eddig a legemlékezetesebb a zenekar életében? (saját, vagy kedvenc zenekarotok koncertje)
Little G Weevil vagy az OM. Vagy mindkettő? : )

Hol lehet látni/hallani titeket egy legközelebbi időpontban?
Augusztus 12-én az Electric Moon Kelet-Európai turnéjának budapesti állomásán szerepelünk, mint előzenekar az R33-ban. Az esemény hamarosan a Facebook-on is kint lesz. 

Kedvenc színetek?
Jó éjt!


Jelenlegi tagok:
Szabolcs Késmárky - Guitar
Norman Prókai - Drums
Vilmos Schneider - Bass

Art work: Viktor Juhász-D. / KRULF

Infók:

Nincsenek megjegyzések: