2015. május 7., csütörtök

"Nem szeretnénk Geszti-féle kecskerímeket sehova se!" Interjú a Dungaree zenekarral!Tavaly év végén jelent meg a szegedi Dungaree első kislemeze ‘Climb Out Of The River' címmel, amire egyből felfigyeltem, hiszen elég egyedien sikerült a srácoknak megszólalni. Nem sokra rá idén áprilisban, egy újabb EP látott napvilágot, ez volt a 'Final Yell', amivel megint sikerült odamaflázni nekünk. Pár mondatban kérdeztük Balogh Attilát, a zenekar bőgősét,
Íme:

- Azoknak az olvasóknak, aki nem ismernek titeket, mondanátok pár szót a zenekar alakulásáról, a tagok zenei előéletéről?
2014 nyarán alakultunk, Horváth Zoltán (gitár) és László Geri (ének) kerestek ritmus szekciót újonnan alakuló zenekarba, lehetőleg olyanokat, akik már játszottak együtt. Dominik és Én pont azokban a hetekben tettük fiókba Boddah-t. Megláttam, hogy milyen posztra keresnek embert és mondtam Dominak, hogy ezt nekünk lett kitalálva. Mind a négyen ugyanabban a cipőben jártunk, a korábbi zenekarok valami miatt nem mentek, nem lehetett összehozni a dolgokat. Mi négyen voltunk vele úgy, hogy márpedig csinálni kell.


- Hol, és hogyan készültek kislemezek felvételei, és milyen hangulatban? 
Szegeden, az Our Sound Recording Stúdióban készült mindkét kislemezünk, a lehető legjobb hangulatban. Szebi és Norbi a lehető legrátermettebb emberek erre az egészre. Segítenek, tanácsot adnak, végig támogatnak, e-mellett egyáltalán nem úgy viselkednek velünk, mint megrendelőkkel, hanem mint haverokkal a szomszédból és vica versa.

- Mit jelent számotokra a zenekar neve? Ti is a ház tornácáról lövitek a vadkacsákat? Hogyan került erre a választás? 
Őszintén szólva, a zenekar neve teljesen hasráütésszerűen jött. Utána ment csak az agyalás, hogy hoppá, mi mégiscsak alföldi síkfutók vagyunk, emellett elég délen. Amilyen számokat írunk az is adja magát, southern rock. Kicsit poros, kicsit száraz-érdes.


- Az anyagot hallgatva ugyan nem nehéz kitalálni milyen zenekarok hatnak rátok, de azért áruljátok el mért kapott el titeket pont a southern gépszíj?
Mind a négyen teljesen más zenéket hallgatunk. Ezeknek az egyvelegéből születnek a saját zenéink. Dominik jazz-t tanul, Zoli inkább a klasszikusabb rock, hard rock vonalat hozza, Geri a seattle-i éra szerelmese, jómagam az elborult doom-on át, noise rockon keresztül a metálig –funk-ig mindent eszek. Ezeknek a dolgoknak próbáljuk az arany középútját hozni, amennyire tudjuk.


- Szerintetek, hogyan lehet ezzel a műfajjal Magyarországon, boldogulni?
Mostanság ami nem bölcsészrapp, azzal nagyjából sehogy. Sajnálattal halljuk több felől is, hogy mennyire nehéz. Persze távol álljon tőlem a panaszkodás, nyomni kell és kész. Akit érdekel a dolog és tetszik neki, az eljön meghallgatni. Bízom benne, hogy eljut azokhoz az emberekhez, akiknek szánjuk. Eszünk ágában nincs elhódítani a punanimasszif rajongókat. :D 

- Hogyan születnek a dalok, ki írja a szövegeket és mért pont angol nyelven? 
Többféleképp írjuk a dalokat. Van, hogy Zoli hoz le egy témát, amit kidolgozunk, van, hogy Dominik kezd el dobolni egy groove-ot, Én rájátszom a basszust és ebből épül fel. A lényeg ott van az egészben, hogy közösen írjuk a számokat teljes mértékben. Mindenki belerakja a saját kis stílusát, világát. Szöveg szempontjából is közös a munka. Az alap énektéma megvan Gerinek, ezt Uruk/Goauld nyelven előadja, és erre kezdődik el az agyalás. Azért írjuk egyelőre angolul a szövegeket, mert a magyart túl intimnek és ékesnek érezzük ahhoz, hogy úgy írjuk a szövegeket. Nem szeretnénk Geszti-féle kecskerímeket sehova se. Nehéz magyarul szép szövegeket írni.


- Milyen terveket szövögettek a közeljövőt illetően, nagylemez várható-e, vagy továbbra is kis adagokban kapjuk a déli ízt?
Az igazat megvallva magunk se tudjuk, hogy a következő kiadványunk, hogy fog kinézni. A zenehallgatási szokások abba a fantasztikus irányba mutálódtak, hogy az emberek nem hallgatnak egész lemezeket, csak 1-1 számot. Ezért nem tudjuk, hogy érdemes-e kiadni egy 8-9 számos lemezt, ha arról csak 1-2 számot hallgatnának. Egyelőre valamilyen mozgóképes dolgot tervezünk közeljövőben. ;)

- Melyik koncert volt eddig a legemlékezetesebb a zenekar életében? (saját, vagy kedvenc zenekarotok koncertje)
Egyértelműen a temesvári koncertünk, ahova a Methadone Skies hívott meg minket. 400 ember volt előttünk, akik tomboltak a zenénkre, úgy, hogy nagy valószínűséggel azt se tudták kik vagyunk. Itthon ilyet még csak elképzelni se tudok.


- Pár új megmozdulás ahol élőben lehet titeket elkapni?
Legközelebb május 8-án megyünk Dunaújvárosba, a Kaptárba, azután 23-án lépünk fel a Gödörben Pesten, majd május 24-én zárjuk a hónapot Szegeden, a Borfeszten egy rendhagyó akusztikus koncerttel. 

- Utolsó kérdésként, szerintetek hova tűnt Damon Hill?
Azt nem tudom, de tudom mi lett Tony Sopranoval!
---
Köszönjük a válaszokat!


Jelenlegi tagok: 

Horváth Zoltán – Gitár
 László Gergely – Ének
 Balogh Attila – Basszusgitár
Dencs Dominik – Dob

Infók:


Nincsenek megjegyzések: