2014. november 16., vasárnap

Trouble, Wall Of Sleep, Stereochrist, Reino Ermitaño - Budapest, 2014. 11.13. Dürer Kert


A chicagói Trouble zenekar újra ellátogatott hozzánk! A The Distortion Field' című új lemezük kapcsán nem nagyon kellett izgulni a rajongóknak, hogy milyen frekvenciák fogják a dobhártyáikat cirógatni. 

Az eseményt, a perui Reino Ermitaño zenekar kezdte, akiknek sötét doom muzsikájuk nem volt rossz de a női ének, nekem nem passzolt hozzá. 

Másodiknak a Stereochrist lépett színpadra, akiket mostanában nem igen láthattunk mivel Kolosék a Magma Rise-ban koptatják a deszkákat. Az estét így ennek apropóján még nagyobb várakozás övezte, de már a kezdő hangoktól kezdve tudtuk, nagyon is lenne igény a zenekar jelenlétére a hazai undergroundban. 

A banda annyira egységes képet mutatott, mintha eddig nem is szüneteltek volna. Herczeg Lacival kiegészült csapat lekarcolta a fejünket! Sokkal nagyobbat ütnek így két gitárral a riffek, de nyilván a Magma Rise-ban is volt alkalma összeforrni a gitárpárosnak. 

A ritmusszekciót sem kellett félteni, hogy kiestek volna a gyakorlatból, hiszen ők is folyamatosan zenélnek. Megyesi Balázs folyamatosan koncertezik az Asphalt Horsemennel, Binder Gáspárnál meg már meg sem említem, hány zenekarban közreműködik. A zenekar életében két énekes fordult meg, de Felfödi Péter külföldön tartózkodása miatt nyilván való volt, hogy Makó Dávid lesz a front ember, ami szintén nem okozhatott csalódást senkinek. 

 Az utolsó magyar fellépő a Trouble elött, a nem rég új albummal is jelentkező Wall Of Sleep volt, akiket sem sokat látni a színtéren de a dolgot nem kell ecsetelni, már több interjúban elmondták az okát, tehát nem volt rossz újra látni és hallani a csapatot. Esetükben is kaptunk egy jó nagy szeletet az őszinte muzsikálásból, jó felvezetés volt a Trouble előtt, hisz náluk is megjelentek már az ikerszólós témák, itt is jól kiegészíti egymást a Kemencei Balázs, Füleki Sándor gitárduó. 

A zenekar utóbbi lemezével kicsit pozitívabb érzésvilág felé kanyarodott, ami lehet, hogy Cselényi Csaba énekhangjához is köthető, de ezek a dalok is jól működnek koncerten. 

Ki lehet még emelni Preidl Barnabás basszus, és Szolcsányi Szabolcs dobjátékát is, ami talán azért nem meglepő, mert ők mindig olyan óramű pontossággal hozzák az alapokat, hogy arra bármit fel lehetne építeni. Cselényi Csaba énekes sokat nyitott a banda spektrumán, élőben is szépen hozza a dallamokat és ezt Sanyiék láthatólag ki is használják.

Aztán jöttek a „Nagy Öregek” akiken nem kellett vérátömlesztést végezni ahoz, hogy elénk tárják: még mindig lobog a tűz a Trouble-ben! Egy frissítés  azért történt a csapat életében, ami igen szerencsésen alakult, mert nem kisebb ikont találtak meg, mint Kyle Thomas énekest, vele vették fel az utolsó lemezüket 'The Distortion Field' címmel. Bruce Franklin és Rick Wartell mellett, Rob Hultz basszer és Mark Lira dobos játszott a színpadon. A jól összeállított csapatból áradt a profizmus, a tapasztalat, olyan érzésvilágot tártak elénk, amit nem minden nap láthat, hallhat a közönség. 

Bruce-t és Rick-et a végtelenségig lehetne dicsérni olyan élményt nyújtottak, szerintem ők már a homokozóban is együtt játszottak. Nagy gitáriskola volt. Hangzás is nagyon jó volt, ebben a műfajban legalább ilyen koszosan kell szólni. A ritmus szekció is hihetetlenül profi volt, és Kyle Thomas-ról már nem is beszélve. Kyle képességei olyan sokrétűek, hogy az eddigi zenekaraiban, mindig másképp tudott a zenéhez hangilag viszonyulni, csinálva ezt olyan mesteri rutinnal, hogy közben még kerekebbre varázsolja az egészet. Na de nem szaporítom tovább a szót, mert koncertre járni kell, és nem olvasni róla! Aki meg ott volt, az egy élménnyel tuti gazdagabb lett. 

- Szöveg, fotók: Stinker -

Nincsenek megjegyzések: