2014. július 11., péntek

sR Buli Ajánló: Kadavar koncert Budapesten! 2014. 11.05. A38



Már írtunk az elsőről, most itt a második!

Vegytiszta rock, gyógyító őrült energia, vagyis stoner és doom a legeslegjobb fajtából. A Kadavar szakállnövesztő, trapézgatya-tágító rockzenéje a mocskosan underground fajta csúcsa.
MegosztásMegosztás
Kadavar (DE)

Az európai stoner-pszichedelik rock szcéna egyik legütősebb képviselője, a Kadavar trió 2011-ben alakult Berlin-ben. 2012-ben mutatkoztak be Kadavar című albumukkal, amely nem csak osztatlan sikert aratott, hanem azonnal az élvonalba is repítette a zenekart, mely helyüket azután a 2013-ban megjelent Abra Kadavar című második albumukkal még előkelőbb magasságokba vitte.
Az elképesztően energiaközpontú, tiszta, nyers erőt sugárzó formáció nagy elődjeinek, a korai-Black Sabbath, a Hawkwind és Uriah Heep legjobb hagyományait tekinthetjük, azonban hangzásukban, világukban, megszólalásukban nem csak a nosztalgia, a retró, az időutazás, a kőkemény garázs hangulat hallható, hanem annak abszolút mai korszellemmel felvértezett, átitatott, újraértelmezett korszerűsége, frissessége, időszerűsége is. A Kadavar hatalmas sikere többek között annak is köszönhető, hogy annyira ízesen tolják világukat, zenéjüket, mintha abból a korból pottyantak volna ide olyan időutazókként, akik mindent tudnak a máról is.

Hogy a Kadavar a bakelitboltokban, s nem az iTunes-on vagy a Spotify-on aratott „hangos” sikert, az azért nem véletlen: a régi hanghordozóhoz, az analóg technikákhoz vagy a stúdiólemezek élőben való rögzítéséhez visszatérő trend németországi vezetője is pszichedelikusra torzított, blues-alapú és doomos beütésű, kenderillatú rockzenében utazik. A németek a többieknél mindenesetre esetükben is még mélyebbre ástak a földalatti hangzás kialakításában a többieknél; a stonert idéző érdes megszólalás mellett az átlagosnál elszállósabb jammelések, és a sokkal inkább gitár-, mintsem énekközpontú megközelítés is hozzátartozik a Kadavar-védjegyhez. Lindemannék a Black Sabbath és a Pentagram pulzuslassító riff-szörnyetegeit bevallottan a Lemmy-érás Hawkwind tovalebegő space rockjával vegyítik, de bizonyára kellő mennyiségű Creamet is hallgattak.

Egyszóval a Kadavar pont az, amire ma nagyon sokan vágynak: energiabombaként robbanó pofás dalok, gyomorba markoló élvezetesen súlyos groove-ok és füstös, szárnyaló, magukkal sodró dallamok.

Felállás:
Lupus Lindemann – ének, gitár
Simon „Dragon” Bouteloup - basszusgitár
Tiger - dob

Infó, jegyárak:


Nincsenek megjegyzések: